Sposób przygotowania:
Schab z marchwiąETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy wzdłuż, wykonując 3 nacięcia.
Zarówno nacięcia jak i wierzch mięsa oprószamy przyprawami i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gotowe odstawiamy do chłodu, a między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do szklistej dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach.
Całość podlewamy około ¼ szklanki wody i delikatnie podgrzewamy około 2-4 minuty. W trakcie podgrzewania nadzienie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy kurkumę.
Półmiękką marchew zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonej dodajemy jajko, biały oraz żółty ser.
Całość mieszamy.
ETAP 3
Tak przygotowanym farszem napełniamy wykonane nacięcia w mięsie.
ETAP 4
Pieczeń dokładnie owijamy dratwą.
ETAP 5
Gotową nacieramy olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy winem i szczelnie zamykamy.
Mięsko pieczemy około 1,5 godziny w 190°C. Gotowe.