Sposób przygotowania:
Walentynkowy deser Kocham Cię
Do rondelka przelewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i cukier zwykły, nastawiamy na palnik i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy tak długo aż całkowicie się rozprowadzi. Przelewamy to do mniejszych 2-3 miseczek lub na jedno większą powierzchnię, tak by grubość była ok 1,5-2cm. Po całkowitym zastygnięciu wycinamy ostrym nożem zgrabne serca i za pomocą silikonowej szpatułki odrywamy je od powierzchni i delikatnie przekładamy na brzeg lampki na wino lub pucharka. Zaczynając od środka serca i kierując się na boki dociskamy je do krawędzi aby pozbyć się pęcherzykow powietrza, tak by serce mocno przywarło i potem nie wlała się pod nie galaretka. Pucharki układamy w pozycji poziomej. Galaretki (truskawkowe lub wiśniowe) rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy zaczynają tężeć wlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Na koniec śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder - bitą śmietaną dekorujemy deser
marietta