aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Sałatka gyros

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chyba każdy zna sałatkę gyros... Dzisiaj w wersji nieco orientalnej...

Sałatka gyros

Składniki:

Sałatka gyros

 

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 marynata pikantna do kurczaka
  • 1/2 słoika sosu słodko-kwaśnego pikantnego
  • 6 łyżek majonezu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka gyros
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy marynatą pikantną, polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę i zalewamy w naczyniu wrzątkiem (straci swój ostry smak i zapach, stanie się delikatniejsza). Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. W szklanej miseczce umieszczamy sparzoną i dokładnie odcedzoną cebulę, następnie paprykę czerwoną i wykładamy majonez. Na majonezie rozkładamy usmażone mięso, następnie ogórki konserwowe. Całość pokrywamy sosem słodko-kwaśnym pikantnym i posypujemy grubą warstwą posiekanej kapusty pekińskiej. Nabieramy poracje sięgając do dna naczynia.