grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem podana z aromatycznym sosem na bazie octu balsamicznego, oleju extravergine i syropu z agawy.

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem

Składniki:

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem

 

  • 1 koper włoski
  • 1 pomarańcza
  • pół granata
  • 4 łyżki oliwy extravergine
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • czarny pieprz
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem

Przygotowanie sosu

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem
Ocet balsamiczny możemy zastąpić octem jabłkowym.

W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy extravergine, 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę syropu z agawy.

Filetowanie pomarańczy

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem

Pomarańczę obieramy, pozbawiamy błonek i dzielimy na cząstki.

Przygotowanie kopru włoskiego

Sałatka z pomarańczą, koprem włoskim i granatem
Do krojenia kopru włoskiego w cienkie plasterki możemy wykorzystać mandolinę do krojenia warzyw.

Koper włoski kroimy w bardzo cienkie plasterki, myjemy i dokładnie osuszamy.

Przygotowanie sałatki

Na talerzu układamy koper włoski, cząstki pomarańczy i pestki z połowy granatu. Całość polewamy przygotowanym sosem, oprószamy świeżo startym pieprzem i dekorujemy koperkiem.