kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Semifreddo z owocami lasu

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

rozkoszny,rozpływający się w ustach deser

Semifreddo z owocami lasu

Składniki:

Semifreddo z owocami lasu

 

  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 450 ml śmietanki 30%
  • 200 g jeżyn
  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Semifreddo z owocami lasu
Zaczniemy od ubicia jaj na parze. Przygotuj dużą miskę oraz nalej do małego rondelka wodę (do połowy wysokości). Białka ubij na sztywno z połową cukru trzcinowego. Zagotuj wodę w rondelku, ustaw na niej miskę i ubijaj aż białka będą lśniące.Dodaj po jednym żółtku i ucieraj przez około 10 minut do momentu gdy masa zgęstnieje. Miskę odstaw aby masa wystygła. Schłodzoną śmietankę ubij z resztą cukru trzcinowego,wymieszaj delikatnie trzepaczką. Foremkę keksówkę wyłóż folią spożywczą, napełnij masą. Owoce wypłucz na sicie,połowę z nich dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Wstaw do zamrażarki na 5-6 godzin. Przygotuj sos. Część owoców odłóż do dekoracji.Resztę zmiksuj blenderem, przetrzyj przez sitko aby pozbawić sos pestek. Gotowe semifreddo podawaj obficie polane sosem i obsypane jeżynami. Smacznego