Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Śliwki węgierki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie śliwki to wspaniały dodatek do deserów lub ciasta.

Śliwki węgierki w syropie

Składniki:

Śliwki węgierki w syropie

 

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Śliwki węgierki w syropie
Umyte śliwki przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop. Połówki śliwek ciasno układać w słoikach, napełnić gorącym syropem i zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka, wlać ciepłą wodę i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Tagi:

śliwki