Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Konfitura z dyni z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna do deserów, naleśników czy ciast. Bardzo gęsta i pachnąca. Warto zrobić chociaż kilka słoiczków.

Konfitura z dyni z galaretką

Składniki:

Konfitura z dyni z galaretką

Składniki:

  • 60 dag dyni hokkaido (waga po obraniu i usunięciu pestek i miąższu)
  • 1 płaska łyżka masła 82 %
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka o cytrynowym smaku
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Konfitura z dyni z galaretką
1. Oczyszczoną, umytą i osuszoną dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy masło i cukier do smaku, dusimy kilka minut cały czas mieszając.

2. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, już nie gotujemy. Gorącą dynię przekładamy do słoiczków i dokładnie zakręcamy. Studzimy.

3. Tak wykonaną konfiturą przechowujemy w lodówce.