Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pigwa w syropie do herbaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna konfitura na jesienną-zimową porę. Jako dodatek do herbaty. Warto ją przygotować. Ja osobiście bardzo uwielbiam.

Pigwa w syropie do herbaty

Składniki:

Pigwa w syropie do herbaty

Składniki:

  • około półtora kg owoców pigwowca japońskiego (po obraniu i usunięciu pestek uzyskałam 70 dag owoców)
  • 70 dag cukru

Sposób przygotowania:

Pigwa w syropie do herbaty
1. Owoce pigwowca myjemy i osuszamy, usuwamy pestki i kroimy bardzo cieniutko. Kroiłam w cieniutkie paseczki. Ja swoje owoce obierałam ponieważ miały bardzo brzydką skórkę.

2. Tak przygotowane owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin, mieszamy od czasu do czasu. Owoce puszczą sok.

3. Następnie owoce z sokiem przekładamy do garnka, zagotowujemy, a następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

4. Gorącą konfiturę konfiturę przekładamy do słoiczków. Dokładnie zakręcamy. Następnie pasteryzujemy 10 minut na małym ogniu. Studzimy i przenosimy do spiżarni.