dziubek123

dziubek123

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Sos grecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos grecki świetnie nadaje się do ryby, do której najczęściej jest podawany. Sos ma świetny zapach i wspaniały smak, polecam!

Sos grecki

Składniki:

Sos grecki

 

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • olej do smażenia
  • sól, cukier, papryka, kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Sos grecki
Wszystkie warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oleju wraz z pokrojoną cebulą dodając wodę. Pod koniec, gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, paprykę, kwasek cytrynowy. Zagotować. Sos gotowy. Zamiast koncentratu pomidorowego można również użyć przecieru pomidorowego.