gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sos grecki do pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sos grecki (zalewa) do pieczarek

Sos grecki do pieczarek

Składniki:

Sos grecki do pieczarek

 

  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 1 łyżka soli
  • 7 łyżek cukru
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • do smaku liść laurowy
  • do smaku ziele angielskie
  • do smaku pieprz ziarnisty

 

Sposób przygotowania:

Sos grecki do pieczarek
Zalewa jest na ok. 2 kg pieczarek. Cebulę obieramy następnie, kroimy w półksiężyce i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, ocet, oliwę oraz dodajemy przyprawę warzywną, sól, cukier, koncentrat pomidorowy i do smaku liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Całość gotujemy ok 10 minut ( odkąd zacznie się gotować ) i zalewamy pieczarki.

Tagi:

przyprawy