sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Szczypanki z farszem twarogowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem. Kardamon i skórka pomarańczowa sprawiają, że ser nabiera całkiem nowego smaku.

Szczypanki z farszem twarogowym

Składniki:

Szczypanki z farszem twarogowym

Składniki

  • ciasto
  • 250 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szkl wody

 

  • farsz
  • 250 g białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast

 

  • dodatkowo
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Szczypanki z farszem twarogowym
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy.

Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach.

Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.

Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą.