Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsne klopsiki pieczone w cieście francuskim to propozycja na efektowną przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Środek klopsika wypełnia mozzarella, która po upieczeniu jest płynna.

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim

 

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 150 g sera mozzarella

KLOPSIKI:

Sposób przygotowania:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim

ETAP 1:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim
W małą porcję mięsa zawijać kawałek sera.

Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mazzarelli i formować klopsiki.

ETAP 2:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim
Mięsne kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku papierowym.

ETAP 3:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim
Na każdy kwadrat ciasta kłaść po jednym klopsiku.

Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku umieścić po jednym klopsiku i ścisnąć rogi ciasta na górze.

ETAP 4:

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim
Jeżeli chcemy, aby ciasto się nie rozkleiło trzeba dokładnie je zlepić.

Jeżeli chcemy, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie otworzyło, to trzeba dobrze je skleić, boki również. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 20 min. Smacznego.