Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniamiCiasto:
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło lub margarynę, cukry oraz jajka. Całość dość szybko zagnieść, a następnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki - na około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - 3/4 i 1/4.
Większą porcją wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą schować do zamrażarki. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń:
Budyń (proszek), mąkę ziemniaczaną i cukier rozmieszać w połowie szklanki mleka. Resztę mleka należy zagotować i połączyć z powyższą mieszanką. Całość zagotować - ciągle energicznie mieszając.
Ciepły (ale nie gorący) i gęsty budyń rozsmarować na podpieczonym spodzie.
Całe ciasto:
Owoce należy odsączyć z syropu i pokroić w niewielką kostkę. Brzoskwinie równomiernie rozłożyć na masie budyniowej, a na nie zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto, które przebywało w zamrażalniku.
Pieczenie:
Ciasto piec około 45-55 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Kroić dopiero po ostudzeniu.
slodkokwasnakuchnia1
Di bloguje
slodkokwasnakuchnia1 napisał(a):
Netka
Di bloguje
:*
gusia1000