gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Szparagi w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane szparagi podaję jako dodatek do obiadu (zamiast surówki). Polecam, ciekawe i proste w przygotowaniu a dodatkowo fajnie smakują.

Szparagi w sosie serowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi w sosie serowym

 

Sos:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 serek topiony typu gouda (100 gram)
  • 1 płaska łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie serowym
Szparagi obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy.

Sos: Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Do bulionu dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z małą ilością wody. Porcję szparagów wykładamy na półmisek i polewamy sosem serowym.
Szparagi w sosie serowym
Obrane szpargi gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Szparagi w sosie serowym
Wodę zagotowujemy z serkiem tiopionym i kostką rosołową