SUPERPRZEPIS

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Szparagi pod beszamelem i kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Roladki szybkie i proste. Nie miałam koncepcji na obiad a miałam pierś z kurczaka i szparagi. Powiem tak jedno z lepszych dań które robiłam ze szparagami. Sos beszamelowy fajnie się z nimi komponował.

Składniki:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem

 

 

  • 1 pierś z kurczaka

 

 

 

  • przyprawa do kurczaka

 

  • ognista mieszanka przypraw

 

  • 5 pomidorków koktajlowych

 

  • koper świeży

 

 

 

  • sos beszamelowy:

 

 

  • sos:

 

 

  • 1łyżka mąki wrocławskiej

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

 

  • 1żółtko

 

  • 1/2 szklanki rosołu

 

  • 1 łyżka octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem

ETAP 1:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem
szparagi zielone ugotowane aldentew osolonej wodzie

Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty.

ETAP 2:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem
pierś z kurczaka rozbita i doprawiona przyprawami

Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.

ETAP 3:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem
sos beszamelowy zrobiony na bazie rosołku drobiowego

Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką (mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.

ETAP 4:

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem
szparagi zawinięte w pierś z kurczaka w sosie przed zapiekaniem

do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.