Sposób przygotowania:
Szparagi pod beszamelem i kurczakiemETAP 1:
Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty.
ETAP 2:
Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.
ETAP 3:
Na patelni rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką (mieszadło) aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli, żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.
ETAP 4:
do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.
LauraLaura