Sposób przygotowania:
Szparagi Eli w szynce prosciuttoPrzygotowanie szparagów
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi ułożyć w pęczek i związać białą , bawełnianą nicią kuchenną . W wąskim i wysokim garnku zagotować wodę , dodać cukier i sól . Do wrzątku włożyć pionowo szparagi tak żeby główki wystawały ponad poziom wody i gotować pod przykryciem przez 10 minut . Ugotowane szparagi wyjąć z wrzątku , schłodzić w zimnej wodzie i osuszyć.
Zawijanie szparagów w szynkę i smażenie na patelni grillowej
Szparagi podzielić na 10 części . Szynkę rozłożyć po dwa plastry zachodzące na siebie . Na szynce rozłożyć szparagi i zawinąć . Rozgrzać patelnię grillową i posmarować ją olejem . Na patelni ułożyć szparagi w szynce i grillować ze wszystkich stron na rumiano.
Przygotowanie sera pleśniowego
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Przygotowanie sosu
Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami . Do rondla wlać śmietanę i zagotować . do gotującej się śmietany dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści . Do sosu dodać potarty ser żółty , czosnek granulowany , biały pieprz i gotować jeszcze aż ser się rozpuści . gdyby sos wyszedł za gęsty dolać trochę przegotowanej wody lub gorącego mleka.
ETAP 5:
Gotowe szparagi w szynce ułożyć na talerzach i polać sosem serowo - śmietanowym. Smacznego!