ewusia221

ewusia221

Kucharz
[Przepisów: 13]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla prawdziwych smakoszy czekolady..:)

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

 

  • 60 dag czekolady
  • 20 dag masła
  • 6 łyżek śmietanki 36-proc.,
  • 3 łyżki koniaku lub innego mocnego alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Czekoladę połamać na kawałki.Włożyć ją do miski i ustawić na garnku z wrzącą wodą.Delikatnie wymieszać i gdy się rospuści , stopniowo dodać masło ,nadal nieszając .Kiedy masło zostanie wchłoniete ,połoczyć czekoladę ze śmietanką i alkoholem.Wylać mieszankę do płytkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia .Jej warstwa powinna mieć ok.2 cm grubości.Wstawić do lodówki ,nie przykrywając.Nie dopuścić by zanadto stwardniała . Zwilżonymi rękami formować z niej małe kuleczki i układać na deseczce przyktytrj papierem aby się nie dotykały.

Tagi:

czekolada