kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trudno zrozumieć jak z kilku prostych składników może powstać coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :)

Trufle czekoladowe

Składniki:

Trufle czekoladowe

podstawowe

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wódki (u mnie limonkowa)
  • 100 g mascarpone
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Trufle czekoladowe
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia i nieco studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.

Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h. Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao.

Chłodzimy w lodówce.