Czekoladki to słodycze, których bazowym składnikiem jest czekolada. Wytwarzane są z dodatkiem np. lukru, polewy, karmelu, orzechów, z nadzieniem lub bez. Mogą być uformowane w różne kształty – kulki, prostokąty, kwadraty, romby, trójkąty itp.

Rodzaje czekolad używanych w czekoladkach

Czekoladki można przygotowywać na bazie czekolady:
  • gorzkiej - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru – zawiera minimum 70 procent miazgi kakaowej,
  • mlecznej – w jej składzie znajduje się dodatkowo mleko lub proszek mleczny – zawiera do 50 procent miazgi kakaowej,
  • białej – nie zawiera proszku kakaowego – najlepsze białe czekolady mają do 33% masła kakaowego,
  • deserowej – w jej składzie znaleźć można miazgę kakaową (zazwyczaj ponad 50 procent), cukier, lecytynę oraz tłuszcz kakaowy.
Co dodaje się do czekoladek?

Czekoladki przygotowuje się zarówno z dodatkiem bakalii, orzechów, jak i suszonych lub karmelizowanych owoców. Niekiedy mają płynne nadzienie np. z adwokat lub likier. Ponadto do czekoladek często dodaje się przyprawy, m.in. cynamon, gałkę muszkatołową lub nawet ostrą papryczkę chili.

Kulinarne zastosowanie czekoladek

Czekoladki są świetnym dodatkiem do ciast i tortów. Urozmaicają smak i nadają wypiekom oryginalny oraz ciekawy wygląd. Używa się ich także do deserów lodowych lub płynnych koktajli (miksując).
Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie to rodzaj pysznych pralinek, które są łatwe do przygotowania. Suszone owoce moczy się w kakao bądź czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Można zrobić również „pijane śliwki w czekoladzie”, które nasącza się alkoholem (wódką albo porto), a następnie polewa czekoladą i czeka, aż ostygną. Do owoców warto dodać również marcepan. Pralinki idealnie sprawdzają się na przyjęciach oraz nieformalnych spotkaniach ze znajomymi.

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie to mięciutkie ciastka zrobione z biszkoptu, oblane polewą i otoczone wiórkami kokosowymi. Tradycyjne ciasto wykonuje się mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru i oleju. Wymieszaną masę wylewa się do formy i piecze w piekarniku, aż biszkopt się zarumieni. Ostudzone ciasto biszkoptowe kroi się na równe części, najlepiej w kwadraty, a potem moczy w słodkiej polewie i obtacza wiórkami. Polewę można zrobić z kakao, mlekiem, masłem i cukrem lub rozpuścić ulubioną czekoladą gorzką albo mleczną.

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie są znanym afrodyzjakiem. Sprawdzają się jednak nie tylko na romantycznych kolacjach, lecz także na przyjęciach, podczas których świeże owoce moczy się w czekoladowych fontannach. Aby zrobić truskawki w polewie czekoladowej, wystarczy włożyć je do roztopionej czekolady, zanurzyć i poczekać, aż ostygną. Można nadziewać je na wykałaczki i robić z nich efektowne bukiety. Nadają się do dekorowania posypkami, wiórkami kokosowymi i wzorkami z czekolady o innym kolorze.

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie to wspaniały deser oraz element dekoracyjny, np. do tortów. Podaje się je na ciepło lub na zimno z lodami waniliowymi. W czekoladzie najlepiej zanurzać małe owoce w całości, ważne by miały ogonek. Najlepsza jest gorzka czekolada, ale równie dobrze sprawdzi się czekolada mleczna lub biała. Przed polewaniem czekoladą gruszki obgotowuje się w wodzie z cukrem i cynamonem. Gruszki można obrać i pozbawić gniazd nasiennych lub moczyć w czekoladzie całe owoce.

Pralinki

Pralinki

Pralinki to kolorowe czekoladki nadziewane słodką masą kremową, zawierające w środku orzechy lub deserowy mus. Idealnie sprawdzają się na przyjęciu lub jako oryginalny prezent na każdą okazję. Można zrobić pralinki kokosowe „a’la rafaello”, pralinki z nadzieniem miętowym lub mleczno-malinowym, pralinki czekoladowe z płatków śniadaniowych lub nadziać je alkoholem. Łakocie można również przygotować w wersji bez pieczenia, glutenu i cukru (pralinki orzechowe).

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie można przyrządzić na gorąco i na zimno. W wersji na ciepło obrane owoce smaży się na patelni, piecze w piekarniku lub grilluje. Rozpuszczoną czekoladę dodaje się tuż przed podaniem deseru. Można także upiec banany w przekrojonej skórce, a kostki czekolady umieścić wewnątrz owoców. Banany na zimno to z kolei pyszna przekąska na letnie dni. Obrane i pokrojone owoce nabija się na kijki do szaszłyków, tak aby przypominały lody na patyku. Następnie wkłada się je do zamrażarki, a po kilku godzinach polewa rozpuszczoną czekoladą, ozdabia posypką lub orzechami i ponownie odstawia do schłodzenia.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie to idealny deser zarówno na wystawnym przyjęciu, jak i spotkaniu ze znajomymi. Każdy dostępny na rynku świeży owoc jadalny można łączyć z czekoladą, gorzką lub mleczną: maliny, poziomki, gruszki, pomarańcze. Podobnie jest z owocami suszonymi: rodzynkami, żurawiną, morelami. Popularne są truskawki w czekoladzie, banany na patyku oblane czekoladą z dodatkiem kolorowej posypki, śliwki oraz wiśnie w czekoladzie, a także ciasto z letnimi owocami oblane czekoladą.

Znaleźliśmy 363 przepisów w kategorii Czekoladki

Sezamowe czekoladki

Sezamowe czekoladki

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pralinki Joli

Pralinki Joli

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pralinki orzechowe

Pralinki orzechowe

czarrna czarrna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Trufle z ricottą

Trufle z ricottą

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pralinki

Domowe pralinki

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosowe bombki

Kokosowe bombki

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: