Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Trufelki z herbatników z cynamonową nutką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na świątecznym stole królują makowce, pierniki i serniki. A może by tak przygotować takie małe słodkości, trufelki pachnące cynamonem, a udekorowane świątecznie będą ozdobą stołu. Bardzo polecam takie słodkości i smacznego życzę.

Trufelki z herbatników z cynamonową nutką

Składniki:

Trufelki z herbatników z cynamonową nutką

Na trufelki:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • około 25 dag herbatników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Trufelki z herbatników z cynamonową nutką
1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.

2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.

5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę. 



Rady:

Masło najlepiej użyć 82 %.

Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.

Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.

Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.