Sposób przygotowania:
Trufelki z herbatników z cynamonową nutką
1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.
2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.
5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Masło najlepiej użyć 82 %.
Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.
Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.
2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.
5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Masło najlepiej użyć 82 %.
Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.
Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)