Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Waniliowe pancakes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pancakes waniliowe podane z miodem to pyszne śniadanie. Naleśniki są bardzo puszyste i sycące. Polecam.

Waniliowe pancakes

Składniki:

Waniliowe pancakes

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • miód

Sposób przygotowania:

Waniliowe pancakes

ETAP 1:

Waniliowe pancakes
Żółtka i cukier włożyć do miski i utrzeć.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z cukrem utrzeć do białości.

ETAP 2:

Waniliowe pancakes
Połączyć z olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.

Następnie dodać olej, ekstrakt waniliowy i mleko, zmiksować.

ETAP 3:

Waniliowe pancakes
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

ETAP 4:

Waniliowe pancakes
Masę jajeczną zmiksować z przesianą mąką.

Do mleka z żółtkami i olejem wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

ETAP 5:

Waniliowe pancakes

Delikatnie mieszając połączyć z ubitą pianą z białek.

ETAP 6:

Waniliowe pancakes

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor.