iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Wyborne faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Faworki w moim domu to słodkość typowo karnawałowa, a z racji, ze teraz mamy karnawał to trzeba było je zrobić, a wyszły przepyszne.

Wyborne faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wyborne faworki

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • dodatkowo:
  • smalec około 60 dag
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Wyborne faworki
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem dodać do nie szczyptę soli oraz żółtka jajek oraz śmietanę i alkohol, szybko zagnieść gładkie ciasto które dobrze potem wybić np. wałkiem i schłodzić około 2 godzin w lodówce. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na bardzo cienki placek im ciasto jest cieńsze tym potem będą bardziej chrupiące nasze faworki, rozwałkowane ciasto pociąć na prostokąty w każdym zrobić na środku nacięcie przez które przeciągnąć jeden koniec ciasta formując faworki. Na patelni rozgrzać dobrze smalec i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po odsączeniu z tłuszczu przełożyć faworki na talerz i posypać sporą ilością cukru pudru. 
Wyborne faworki
Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na porcje.
Wyborne faworki
Z pociętych pasków uformować faworki.
Wyborne faworki
Faworki smazyć w bardzo gorącym tłuszczu.
Wyborne faworki
Po usmazeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Tagi:

faworki chrust