gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Chrusty faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjne faworki - chrusty, smażone w głębokim tłuszczu, mega chrupiące. Idealne z cukrem pudrem.Polecam ;)

Chrusty faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrusty faworki

 

  • 250 g mąki,
  • 20 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 1/4 szklanki śmietany 18%,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Chrusty faworki
Do mąki dodajemy masło, żółtka, spirytus i śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, po czym wybijamy wałkiem do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

Owijamy w ściereczkę i pozostawiamy na ok 2 godziny. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką.

Radełkiem wycinamy prostokąty ok 8 cm x 3 cm.W środku robimy nacięcie i przekładamy by powstał węzeł. Smażymy z obu stron na złoto. Możemy posypać pudrem.

Smacznego ;)  
Chrusty faworki
Podane składniki dodajemy do przesianej mąki.
Chrusty faworki
Dokładnie zagniatamy ciasto i wybijamy wałkiem.
Chrusty faworki
Radełkiem wycinamy prostokąty ok 8 cm x 3 cm.
Chrusty faworki
W środku robimy nacięcie i przekładamy by powstał węzeł.