WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Faworki z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kruche i delikatne faworki bez ugniatania i wybijania ciasta. Surowe ciasto wystarczy zmielić w maszynce do mięsa.

Faworki z maszynki

Składniki:

Faworki z maszynki

 

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 0,5 szkl kwaśnej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki z maszynki

Ciasto

Faworki z maszynki
Ciasto na faworki powinno być dość zwarte i elastyczne.

Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy jajka, śmietanę i spirytus. Zagniatamy dokładnie zwarte ciasto.

Mielenie

Faworki z maszynki
Ciasto napowietrzamy poprzez mielenie w maszynce.

W maszynce do mięsa mieliny ciasto trzykrotnie na dużych oczkach.

Wałkowanie

Faworki z maszynki
Ciasto na faworki cienko wałkujemy i robimy nacięcie do przełożenia.

Ciasto bardzo cienko wałkujemy i kroimy na kwadraty. Każdy nakrawamy w środku i przekładamy końcówkę.

Smażenie

Faworki z maszynki
Faworki po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Faworki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz partiami i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i po wystudzeniu opruszamy cukrem pudrem.