alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Faworki z wódką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki z wódką, faworki z wódką, faworki z wódką

Faworki z wódką

Składniki:

Faworki z wódką

 

  • 50 dag maki pszennej
  • 250 ml mleka 3,6%
  • 25 ml czystej wódki
  • 5 dag smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szklanki oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki z wódką
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść ciasto, dodając pozostałe składniki. Ma być gładkie. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić na 60 minut. Po czym rozwałkować. Nożem wyciąć paski (ok. 3x8cm). Środek naciąć, nie przewijać ciasta. Usmażyć jak faworki na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku. Oprószyć cukrem pudrem.