jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pieczone faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Jak sama nazwa wskazuje, w tłusty czwartek powinno być tłusto, ale nie każdy tak lubi i nie każdy może tłuste łakocie. Dla tych właśnie osób polecam pieczone faworki:).

Pieczone faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone faworki

SKŁADNIKI

  • Ok 250 gram mąki,
  • 100 gram jogurtu naturalnego,
  • 4 dag masła,
  • 2 duże żółtka,
  • 1 łyżka cukry waniliowego,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pieczone faworki

ETAP 1

Pieczone faworki
potrzebne składniki umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt.

ETAP 2

Pieczone faworki
Gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę

Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

ETAP 3

Pieczone faworki
W środku każdego prostokąta wykonujemy nacięcie

Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowane dzielimy na równe prostokąty (wielkość według uznania, tak około 12 x 2,5 cm).

ETAP 4

Pieczone faworki
jeden z końców przeplatamy przez środek

Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie.

ETAP 5

Pieczone faworki
Przygotowane faworki umieszczamy na blaszce do pieczenia

Uformowane faworki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Faworki pieczemy około 10 minut w 180°C.

Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.