Sposób przygotowania:
Pieczone faworkiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt.
ETAP 2
Zagniatamy ciasto do momentu połączenia składników. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Rozwałkowane dzielimy na równe prostokąty (wielkość według uznania, tak około 12 x 2,5 cm).
ETAP 4
Każdy prostokąt naciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec przez przecięcie.
ETAP 5
Uformowane faworki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Faworki pieczemy około 10 minut w 180°C.
Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.