AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zapiekane truskawki z koglem-moglem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny deser na ciepło i strasznie słodki, więc tylko dla osób uwielbiających słodkości - truskawki zapieczone razem z koglem-moglem.

Zapiekane truskawki z koglem-moglem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane truskawki z koglem-moglem

 

  • 400-500 g truskawek
  • 1 jajko całe
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody.

 

  • Dodatkowo;
  • garść rodzynek
  • listki melisy cytrynowej.

Sposób przygotowania:

Zapiekane truskawki z koglem-moglem
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, możemy zostawić je w całości lub pokroić na połówki. układamy je w 4 żaroodpornych miseczkach - ja piekłam w bulionówkach z grubego szkła. Żółtka miksujemy wraz z całym jajkiem, odrobiną soli oraz cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy ze 2-3 łyżki gorącej wody, żeby cukier się szybciej rozpuścił. Masą jajeczną zalewamy truskawki w miseczkach do około 3/4 wysokości. Nie do samej góry, gdyż wtedy masa nam wykipi w trakcie pieczenia. Miseczki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy piekarnik na 190 stopni C i pieczemy około 20-25 minut, aż masa się lekko zarumieni. podajemy ostrożnie gorący deser, uważając, żeby się nie poparzyć !!! Posypujemy rodzynkami, dekorujemy listkami melisy cytrynowej. SMACZNEGO :)
Zapiekane truskawki z koglem-moglem
W żaroodpornych miseczkach układamy umyte truskawki.
Zapiekane truskawki z koglem-moglem
Z żółtek, jajka i cukru robimy kogel-mogel.
Zapiekane truskawki z koglem-moglem
Pod koniec miksowania dolewamy ze 2-3 łyżki gorącej wody.
Zapiekane truskawki z koglem-moglem
Koglem-moglem zalewamy truskawki i zapiekamy w 190 st.C około 20-25 minut.