monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Zupa z soczewicą i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolorowa i smaczna zupa na bazie soczewicy i kukurydzy z dodatkiem papryki. Zupa jest oczywiście niskokaloryczna:)

Zupa z soczewicą i kukurydzą

Składniki:

Zupa z soczewicą i kukurydzą

 

  • 70 g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki -180 g
  • 1 pietruszka- 40 g
  • 1 czerwona papryka- 90 g
  • 2 kolby kukurydzy- 150 g
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1250 ml wody
  • Sól

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą i kukurydzą

ETAP 1:

Zupa z soczewicą i kukurydzą
do zeszklonej marchewki i pietruszki dodać paprykę

Cebulę opalić. Marchewkę i pietruszkę obrać. Pokroić w cienkie krążki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa korzeniowe. Zeszklić je delikatnie i dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Razem podsmażyć 2 minuty i zalać wodą. Zagotować. Wrzucić opaloną cebulę.

ETAP 2:

Zupa z soczewicą i kukurydzą
dodać kukurydzę i soczewicę i gotować do miękkości

Z kolb kukurydzy odkroić ziarna i razem z opłukaną soczewicą wrzucić do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku solą. Dodać koncentrat i dobrze go połączyć z zupą, zagotować. Zdjąć z ognia, smacznego!