Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

3-składnikowe lody czekoladowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do ich przygotowania nie potrzebna jest też maszynka. Lody są pyszne, a delikatnie czekoladowa masa świetnie współgra z drobinkami czekolady, które wprost rozpływają się w ustach.

3-składnikowe lody czekoladowe

Składniki:

3-składnikowe lody czekoladowe

 

  • 400 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 40 g cukierniczego pudru czekoladowego
  • 40 g czekolady deserowej

Zamiast pudru cukierniczego:

  • Skład pudru czekoladowego to: cukier, puder kakaowy, aromat waniliowy.

 

  • też użyć czekolady w proszku lub samodzielnie wymieszać cukier i kakao z odrobiną aromatu/cukru waniliowego.

 

  • najlepiej sprawdzą się proporcje 3 łyżki cukru pudru (30g) + 1 łyżka kakao (10g) + aromat/cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

3-składnikowe lody czekoladowe

Czekolada:

3-składnikowe lody czekoladowe z kawałkami czekola
Ja użyłam czekolady deserowej, ale można dowolnej.

Czekoladę należy posiekać na mniejsze kawałki.
Odrobinę odłożyć do posypania wierzchu lodów.

Masa lodowa:

3-składnikowe lody czekoladowe z kawałkami czekola
Masa lodowa powinna posiadać sztywną konsystencję.

Kremówkę należy ubić na sztywno - pod koniec miksowania wsypać czekoladowy puder.
Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę.
Masę przełożyć do pojemnika (u mnie o pojemności 1 litra), a jej wierzch posypać pozostałymi drobinkami czekolady.

Chłodzenie:

3-składnikowe lody czekoladowe z kawałkami czekola
Lody przed podaniem najlepiej wyjąc z zamrażarki do 5 minut wcześniej.

Pudełko z lodami przykryć i schłodzić w zamrażarce przez minimum kilka godzin.
Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, aby posiadały puszystą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.