Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z cebulą i ajvaremMięso:
Mąkę należy połączyć z papryką w proszku.
Mięso pokroić w plastry i następnie delikatnie rozbić tłuczkiem oraz z obu stron posypać solą z pieprzem.
Każdy kawałek karkówki obtoczyć w mące z papryką.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i warstwami umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Cebula z czosnkiem:
Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać i razem podsmażyć na patelni z tłuszczem po mięsie.
Przed pieczeniem:
Wierzch każdego kawałka karkówki należy posmarować pastą ajvar.
Następnie na mięso wyłożyć cebulę z czosnkiem i dodać listki laurowe.
Naczynie przykryć folią aluminiową.
Pieczenie:
Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
skuter5