SUPERPRZEPIS

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem

To propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar.

Składniki:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem

 

  • 1-1,2 kg karkówki
  • sól, pieprz
  • papryka słodka wędzona
  • mąka
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżek pasty ajvar
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem

Mięso:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem
W ostateczności można dodać papryki zwykłej, ale wędzona podkreśla smak i nadaje charakteru dla całej potrawy.

Mąkę należy połączyć z papryką w proszku.
Mięso pokroić w plastry i następnie delikatnie rozbić tłuczkiem oraz z obu stron posypać solą z pieprzem.
Każdy kawałek karkówki obtoczyć w mące z papryką.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i warstwami umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Cebula z czosnkiem:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem
Cebula z czosnkiem powinna być podsmażona na tłuszczu po mięsie.

Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno posiekać i razem podsmażyć na patelni z tłuszczem po mięsie.

Przed pieczeniem:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem
Karkówka powinna być posmarowana z jednej strony.

Wierzch każdego kawałka karkówki należy posmarować pastą ajvar.
Następnie na mięso wyłożyć cebulę z czosnkiem i dodać listki laurowe.
Naczynie przykryć folią aluminiową.

Pieczenie:

Karkówka pieczona z cebulą i ajvarem
Czas pieczenia zależy od mięsa oraz piekarnika.

Mięso wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.