Sposób przygotowania:
Placuszki bananowe z pestkami dyni i cynamonemPestki:
Prażone pestki należy drobno zmielić.
(Ja to zrobiłam za pomocą młynka do mielenia kawy.)
Banany:
Banany rozdusić widelcem na puree, które nie musi być idealnie gładkie.
Masa:
Do bananów należy dodać pestki, jajko, mąkę, maślankę oraz cynamon.
Wszystko razem porządnie wymieszać.
Smażenie:
Na patelnię z uprzednio rozgrzanym tłuszczem (wystarczy odrobina) należy wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placki smażyć do 2-3 minut, aż spód się zapiecze i ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Dosmażyć jeszcze przez chwilkę do momentu zarumienienia się.
Podanie:
Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawać na ciepło (zimnie też są smaczne) solo lub z dowolnymi dodatkami.
(Ja je posypałam pestkami oraz polałam odrobiną oleju z pestek dyni.)