Sposób przygotowania:
Aksamitny deser żurawinowo - malinowy
500 g mleka , 170g żółtek i 120g cukru wymieszać i ubijać mikserem około 5 minut , aż wyjdzie krem Angielski. .Następnie 300g czekolady i 70g masła kakaowego dodać do kremu angielskiego , dokładnie wymieszać . Lekko ubita dodać do masy . Konfitura: Żurawinę zagotować z 1/2 części cukru i gotować na małym ogniu około 30 minut. Następnie wymieszać pektynę z pozostałą częścią cukru i dodać do gotującej się masy , i gotować następne 15 minut. Po tych 15 minutach powoli dolewać syrop malinowy. Następnie 60g czekolady , 80g pasty orzechowej i 100g prażynek razem połączyć i rozwałkować między dwoma foliami na grubość około 3 mm. pokroić w paski o szerokości 4 cm. I poukładać do foremek aluminiowych , następnie dolać do połowy foremki krem Angielski z musem i na środku porobić paski z konfitury. wszystko piec około 35 minut. w temp 180stopni C.
marietta
piotr20091991