piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Aksamitny deser żurawinowo - malinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny deser aksamitno - żurawinowy o wyjątkowym smaku.

Aksamitny deser żurawinowo - malinowy

Składniki:

Aksamitny deser żurawinowo - malinowy

 

  • Krem Angielski:

 

  • 560g mleka
  • 170g żółtek
  • 120g cukru

 

 

 

  • Konfitura żurawinowa z dodatkiem likieru malinowego;

 

  • 1kg żurawiny
  • 0,4 kg cukru
  • 15g pektyny
  • 100ml likieru malinowego

 

  • Chrupiący spód:

 

  • 60g czekolady mlecznej
  • 80g pasty orzechowej
  • 100g prażynki palliete

Sposób przygotowania:

Aksamitny deser żurawinowo - malinowy
500 g mleka , 170g żółtek i 120g cukru wymieszać i ubijać mikserem około 5 minut , aż wyjdzie krem Angielski. .Następnie 300g czekolady i 70g masła kakaowego dodać do kremu angielskiego , dokładnie wymieszać . Lekko ubita dodać do masy . Konfitura: Żurawinę zagotować z 1/2 części cukru i gotować na małym ogniu około 30 minut. Następnie wymieszać pektynę z pozostałą częścią cukru i dodać do gotującej się masy , i gotować następne 15 minut. Po tych 15 minutach powoli dolewać syrop malinowy. Następnie 60g czekolady , 80g pasty orzechowej i 100g prażynek razem połączyć i rozwałkować między dwoma foliami na grubość około 3 mm. pokroić w paski o szerokości 4 cm. I poukładać do foremek aluminiowych , następnie dolać do połowy foremki krem Angielski z musem i na środku porobić paski z konfitury. wszystko piec około 35 minut. w temp 180stopni C.

Tagi:

czekolada