kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Aksamitny krem szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w zanadrzu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę.

Aksamitny krem szpinakowy

Składniki:

Aksamitny krem szpinakowy

 

  • 1l rosołu drobiowego (świeży lub mrożony)
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, lubczyk, przyprawa maggi

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem szpinakowy
Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około 5 minut. Śmietankę połączyć z mąką i zahartować gorącym wywarem. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem i przyprawą maggi. Zmiksować całość na gładko. Serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.