Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem i serem fetaWykonanie farszu:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając.
Usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.
Lepienie pierogów:
Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Gotowanie i podanie:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.
Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw.
W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa, Ponieważ ser feta jest słony farszu nie solimy.
Malinova
Babeczka35
Dziękuję:)
skuter5
Babeczka35
Polecam zrobić :)
skuter5
Zrobiłem :) Wyszły przepyszne. Będę wracał do przepisu, bo tak pysznych pierogów dawno nie jadłem :)
Babeczka35
Super cieszę się :) Są to również moje ulubione pierogi :)
biedroneczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam zrobić :)