Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierogi ze szpinakiem robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku. Szpinak połączyłam z serem feta, czosnkiem i przyprawami. Polecam na bezmięsny obiad.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Farsz:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Wykonanie farszu:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączmy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając.

Usmażony szpinak przyprawiamy pieprzem i przyprawą Tikka Masala. Studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy natkę pietruszki i ser feta, dokładnie mieszamy.

Wykonanie ciasta:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto.

Lepienie pierogów:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Następnie z ciasta i farszu lepimy pierogi.

Ciasto wałkujemy na posypanej mąkę stolnicy, wałkujemy ciasto, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Gotowanie i podanie:

Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Następnie gotujemy pierogi i podajemy. Smacznego.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, następnie pierogi odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Na talerze nakładamy porcje pierogów i polewamy stopionym masłem. Podajemy.

Rady:
Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Jeżeli nie mamy przyprawy Tikka Masala możemy użyć innych ulubionych przypraw.

W skład tej przyprawy wchodzą: kolendra, czosnek, kumin, pomidory i skórka cytrynowa, Ponieważ ser feta jest słony farszu nie solimy.