Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Marchewkowo - szpinakowa zupa krem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczna i efektowna zupa krem

Marchewkowo - szpinakowa zupa krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowo - szpinakowa zupa krem

 

  • Krem szpinakowy:
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 1 kulka mrożonego szpinaku lub 2 garstki świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 1,5 szklanki wody
  • olej
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo - szpinakowa zupa krem

Krem szpinakowy:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz - gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki - podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy szpinak (ja miałam szpinak, który mroziłam sama w lecie). Gdy ziemnianki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak oraz posiekany szczypior, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę należy zblendować.


Krem marchewkowy:

Obrane marchewki kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę - przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy. W trakcie gotowania, dla ładniejszego koloru dodałam 1 pomidora, którego obrałam ze skórki i pokroiłam w mniejsze cząstki. Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem.


Zupy układamy na talerzu, a kontury delikatnie zacieramy łyżeczką. Na zupie robimy dekoracje z gęstej i kwaśnej śmietanki - podajemy na ciepło.


Polecamy przepis na Krem warzywny z kurczakiem >>>

Marchewkowo - szpinakowa zupa krem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki....
Marchewkowo - szpinakowa zupa krem
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
Marchewkowo - szpinakowa zupa krem
Gdy ziemnianki są już miękkie to dodajemy do nich usmażony z cebulą szpinak
Marchewkowo - szpinakowa zupa krem
Gdy wszystkie warzywa są miękkie również zupę rozdrabniamy na gładki krem