Słownik kulinarny

s

Szpinak

Szpinak
Szpinak - Rodzaj rośliny, która pochodzi z rodziny szarłatowatych. Obejmuje trzy gatunki, które pochodzą ze środkowo-zachodniej Azji. Szpinak, którego uprawa obejmuje cały świat, jest zaliczany do roślin warzywnych.

ZAWARTOŚĆ

Jego liście zawierają bardzo dużą dawkę cennego dla człowieka potasu. Zaleca się jego spożywanie osobom, które mają problem z nadciśnieniem. W szpinaku znajduje się także sporo wartościowego żelaza, a także witamina B11. Żelazo, które jest zawarte w tym cennym warzywie, odpowiada za transport tlenu do organizmu, a produkcja czerwonych krwinek to jego specjalność.

DZIAŁANIE

Szpinak działa przeciwnowotworowo. Zmniejsza ryzyko pojawienia się raka płuc. Osoby, które spożywają wyroby tytoniowe powinny wypijać pół szklanki soku ze szpinaku dziennie. Poza tym szpinak jest także polecany osobom, które usiłują zbudować masę mięśniową. Zielone warzywo także idealnie reguluje przyrost tłuszczu w organizmie, więc idealnie wkomponuje się w menu osób, które są na diecie. Osoby, które cierpią na niedobór witamin, czy minerałów, powinny zadbać o to, aby to właśnie warzywo stało się ich kompanem.

ZASTOSOWANIE

Zastosowanie szpinaku jest bardzo szerokie. Świetnie się sprawdza jako dodatek do potraw, składnik wszelakich sosów np. pesto. Świetnie współgra z pierogami, czy też naleśnikami.
Beszamelowy szpinak

Beszamelowy szpinak

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort szpinakowy

Tort szpinakowy

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: