lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Amerykany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka ubić z mlekiem...

Amerykany

Składniki:

Amerykany

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 płaskie łyżeczki amoniaku
  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 3łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu arakowego

 

Sposób przygotowania:

Amerykany
Jajka ubić z mlekiem i amoniakiem, dodać mąkę i roztopioną, chłodną margarynę. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Na natłuszczoną formę nakładać ciasto (po 2 łyżki na jednego amerykana)zachowując odstęp. Piec w temperaturze około 200 stopni C na złoty kolor. Wystudzone polukrować.