SUPERPRZEPIS

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu Więcej zdjęć (2)

Jakiś czas temu otrzymałam kilka butelek likieru. Dzięki jednej z nich powstał ten bardzo pijany deser ;)

Składniki:

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu

 

  • 1 opakowanie gotowych biszkoptów do tiramisu (3 warstwy- 350g)
  • 1 puszka ananasa krojonego (waga netto 565 g)
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 60 g herbatników kakaowych
  • 20 g budyniu śmietankowego
  • 300 ml likieru pinacolada

Sposób przygotowania:

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu

Biszkopty

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu
Gotowe biszkopty nasączamy likierem pinacolada

100 g wiórek kokosowych zalewamy 250 ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony.

Budyń

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu
Z soku ananasowego i budyniu śmietankowego gotujemy budyń

Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce.

Herbatniki

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu
Hebratniki bardzo drobno kruszymy np w ręcznym robocie

Herbatniki drobno kruszymy, a resztę kokosu delikatnie rumienimy na patelni.

Przełożenie

Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu
Biszkopty przekłądamy masą budyniową ananasowo- kokosową

Przełożenie: 1 płat biszkoptu - 1/3 masy ananasowo-kokosowej - 1/3 pokruszonych herbatników- 2 płat biszkoptu - 1/2 masy ananasowo-kokosowej - 1/2 pokruszonych herbatników - 3 płat biszkoptu. Pozostałą masę łączymy z ananasem z puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin.