Sposób przygotowania:
Sernik domek tiramisu
Zaczynamy od zrobienia kawy. Dwie łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej wsypać do filiżanki
i zalać wrzątkiem tak, żeby zapełniona była połowa filiżanki. Połowę tej kawy
wykorzystamy do ciasta, a drugą połowę do polewy.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać dolać
do tego kawę przeznaczoną do ciasta i 4 łyżki likieru amaretto.
Do miski wrzucamy biały ser (można go jeszcze dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, żeby był bardziej gładki), ser mascarpone, cukier i miękkie
masło pokrojone w kostkę. Dodać żelatynę z kawą i amaretto. Wszystko razem
dokładnie zmiksować. Biszkopty do tiramisu bardo dokładnie pokruszyć (można to
zrobić za pomocą wałka). Pokruszone biszkopty dodać do masy serowej i wymieszać
łyżką.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać
kakao i dokładnie wymieszać.
Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Na sporej tacy rozłożyć folię spożywczą. Ułożyć na niej 15
herbatników w trzech równych rzędach, krótszym bokiem do siebie (czyli
poziomo).
Teraz bierzemy białą masę serową i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Następnie
należy ułożyć drugą warstwę herbatników, ale tym razem środkowy rząd ułożyć
pionowo a nie poziomo- dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek.
Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować kakaową masę
serową.
Pomagając sobie folią należy złożyć ciasto tak, by powstał
spadzisty daszek. Całe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować polewę czekoladową.
Gorzką czekoladę połamać na
kawałki i włożyć do szklanej miseczki. Miseczkę postawić na garnku z gotującą
się wodą. Gdy czekolada zacznie
się rozpuszczać dodać masło, kawę przeznaczoną do polwy i likier amaretto. Dokładnie wszystko
wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Polewą pokryć sernikowy domek i ozdobić według uznania
herbatnikowymi zwierzątkami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowym itp.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc.
i zalać wrzątkiem tak, żeby zapełniona była połowa filiżanki. Połowę tej kawy
wykorzystamy do ciasta, a drugą połowę do polewy.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dokładnie wymieszać dolać
do tego kawę przeznaczoną do ciasta i 4 łyżki likieru amaretto.
Do miski wrzucamy biały ser (można go jeszcze dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, żeby był bardziej gładki), ser mascarpone, cukier i miękkie
masło pokrojone w kostkę. Dodać żelatynę z kawą i amaretto. Wszystko razem
dokładnie zmiksować. Biszkopty do tiramisu bardo dokładnie pokruszyć (można to
zrobić za pomocą wałka). Pokruszone biszkopty dodać do masy serowej i wymieszać
łyżką.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać
kakao i dokładnie wymieszać.
Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.
Na sporej tacy rozłożyć folię spożywczą. Ułożyć na niej 15
herbatników w trzech równych rzędach, krótszym bokiem do siebie (czyli
poziomo).
Teraz bierzemy białą masę serową i rozsmarowujemy ją na herbatnikach. Następnie
należy ułożyć drugą warstwę herbatników, ale tym razem środkowy rząd ułożyć
pionowo a nie poziomo- dzięki temu łatwiej będzie złożyć domek.
Na drugiej warstwie herbatników rozsmarować kakaową masę
serową.
Pomagając sobie folią należy złożyć ciasto tak, by powstał
spadzisty daszek. Całe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie można przygotować polewę czekoladową.
Gorzką czekoladę połamać na
kawałki i włożyć do szklanej miseczki. Miseczkę postawić na garnku z gotującą
się wodą. Gdy czekolada zacznie
się rozpuszczać dodać masło, kawę przeznaczoną do polwy i likier amaretto. Dokładnie wszystko
wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa.
Polewą pokryć sernikowy domek i ozdobić według uznania
herbatnikowymi zwierzątkami, kolorowymi posypkami, wiórkami kokosowym itp.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc.