Sposób przygotowania:
Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną
Wybrać kruche krówki, ponieważ z takimi najlepiej wychodzą szyszki. Pokroić drobno nożem albo zmielić pulsacyjnie malakserem. Posiekać suszoną żurawinę i dodać do krówek.
W rondelku rozpuścić masło z łyżką mleka, dodać krówki i rozpuścić, stałe mieszając, na małym ogniu albo w kąpieli wodnej.
Masę krówkową przelać do dużej miski i stopniowo wsypywać ekspandowany amarantus - cały czas mieszać. Kiedy całość przestaje się kleić i zaczyna rozsypywać jak mokry piasek, zwilżonymi dłońmi lepić niewielkie kulki. Ja porcjowałam masę małą gałkownicą do lodów.
Gotowe szyszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w chłodnym miejscu do przeschnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
W rondelku rozpuścić masło z łyżką mleka, dodać krówki i rozpuścić, stałe mieszając, na małym ogniu albo w kąpieli wodnej.
Masę krówkową przelać do dużej miski i stopniowo wsypywać ekspandowany amarantus - cały czas mieszać. Kiedy całość przestaje się kleić i zaczyna rozsypywać jak mokry piasek, zwilżonymi dłońmi lepić niewielkie kulki. Ja porcjowałam masę małą gałkownicą do lodów.
Gotowe szyszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w chłodnym miejscu do przeschnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.