slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 519]

Tort z kremem budyniowym i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny tort z kremem budyniowym i słodkim ananasem z puszki. Tort wyszedł duży i podzielny dzięki biszkoptom.

Tort z kremem budyniowym i ananasem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z kremem budyniowym i ananasem

 

  • ciasto:5 jajek
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 5 łyżek cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • krem: 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 op. budyniu na 500 ml każde
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • oraz:200 g podłużnych biszkoptów
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1/4 soku od ananasa z puszki
  • dekoracja cukrowa
  • tortownica o średnicy 26 cm

Sposób przygotowania:

Tort z kremem budyniowym i ananasem
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy już łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.

Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy cukier puder i miksujemy na krem. Następnie dodajemy partiami ugotowany zimny budyń i miksujemy, aż krem będzie jednolity.

Ananas odsączamy z soku i kroimy każdy krążek na 8 części.

Biszkopt przekrajamy na 3 krążki. Układamy 1 krążek i nasączamy go 4 łyżkami soku, na to nakładamy 4 łyżki kremu, wyrównujemy i układamy kawałki(15 szt) ananasa lekko je wciskając w krem. Na to układamy 2 krążek ciasta, nasączamy go, rozsmarowujemy 4 łyżki kremu i układamy kawałki ananasa(15 szt).Na górę układamy ostatni krążek ciasta, nasączamy go reszta soku i rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wokoło kawałki ananasa a na środku posypujemy dekoracją. Naokoło tortu przyklejamy biszkopty i obwiązujemy go tasiemką aby biszkopty się przykleiły.

Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Tort z kremem budyniowym i ananasem
Tort z kremem i ananasem wygląda i smakuje super

Tagi:

okazje tort