misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Andrut z masą kokosową z kakaową nutą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny z podwójnie kokosową masą andrut. Doskonały na małe co nieco oraz jako dodatek do kawy lub herbaty.

Andrut z masą kokosową z kakaową nutą Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Andrut z masą kokosową z kakaową nutą

 

  • Masa z mleka w proszku:

 

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g pasty kokosowej
  • 1 szkl. cukru kokosowego
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 1,5-2 szkl. mleka w proszku

 

  • Dodatkowo:

 

  • około 10 wafli

Sposób przygotowania:

Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Do garnka wlewamy mleko, do którego dodajemy pokrojone masło lub margarynę, pastę kokosową, cukier kokosowy oraz kakao.

Garnek stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Powstałą masę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, po czym dodajemy mleko w proszku, a całość miksujemy do połączenia się składników.

Gotową masą smarujemy wafle.

Przełożone masą wafle owijamy w folię, wkładamy do lodówki i obciążamy z góry, żeby andruty docisnąć do siebie.

Dobrze schłodzonego andruta kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Do garnka dajemy mleko, cukier, pastę oraz kakao
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Garnek stawiamy na małym ogniu cały czas mieszamy aż się rozpuszczą i połączą
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Gdy masa w garnku stanie się jednolita odstawiamy do lekkiego przestudzenia - można masę przelać do miski
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Miksujemy do połączenia składników
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Gotową masą przekładamy andruty
Andrut z masą kokosową z kakaową nutą
Dobrze schłodzone kroimy na dowolnej wielkości kawałki