misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Andrut z masą mleczno kakaową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, szybki w przygotowaniu andrut z mega mleczną i kakaową masą. Doskonały na małe co nieco oraz jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Andrut z masą mleczno kakaową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Andrut z masą mleczno kakaową

 

  • Masa z mleka w proszku:

 

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 1,5 szkl. mleka w proszku

 

  • Dodatkowo:

 

  • około 10 wafli

Sposób przygotowania:

Andrut z masą mleczno kakaową
Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, cukier oraz kakao.

Całość stawiamy na niewielkim ogniu i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Powstałą masę odstawiamy do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku i całość miksujemy do połączenia się składników.

Gotową masą smarujemy wafle.

Przełożone masą wafle owijamy w folię, wkładamy do lodówki i obciążamy z góry, żeby andruty docisnąć do siebie.

Dobrze schłodzonego andruta kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Andrut z masą mleczno kakaową
Do garnka z mlekiem dajemy masłu lub margarynę cukier oraz kakao
Andrut z masą mleczno kakaową
Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku
Andrut z masą mleczno kakaową
Zawartość garnka bardzo dokładnie miksujemy
Andrut z masą mleczno kakaową
Kiedy mleko w proszku połączy się z masą kakaową możemy smarować wafle
Andrut z masą mleczno kakaową
Masę równomiernie rozprowadzamy na waflach
Andrut z masą mleczno kakaową
Posmarowane wafle układamy jeden na drugim a góry wafel zostawiamy suchy nie smarujemy go z wierzchu
Andrut z masą mleczno kakaową
Taki andrut to idealny dodatek do kawy
Andrut z masą mleczno kakaową
Pyszne małe co nieco