jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady, śmietanki i orzechów.

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą

 

  • 1 opakowanie wafli tradycyjnych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 100 g masła niesolonego
  • 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki
  • około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Rozpuść wszystko mieszając nad garnkiem gorącej wody. Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane). Ilość dokładna zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy. Po dokładnym wymieszaniu przekładaj masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły. Ostatnią przełóż dodatkowo gęstym przecierem porzeczkowym. Jeśli twój zawiera dużo wody weź go więcej i odparuj na rondlu podgrzewając na małym ogniu. Zawiń wafle w folię i obciąż deseczką a następnie czymś ciężkim. Po godzinie pokrój w prostokąty lub romby i wyłóż na talerzyk.
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Rozpuść wszystko mieszając nad garnkiem gorącej wody.
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane).
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
Po dokładnym wymieszaniu przekładaj masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły.
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
Po godzinieleżakowania wafli pod obciążeniem pokrój w prostokąty lub romby i wyłóż na talerzyk

Tagi:

czekolada