Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Torcik na Komunię lub na jej rocznicę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki oto skromny ale bardzo pyszny tort upiekłam i ozdobiłam wraz z synem, na druga rocznicę jego Pierwszej Komunii Świętej. Torcik jest w naszych ulubionych smakach. Polecam.

Torcik na Komunię lub na jej rocznicę Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Torcik na Komunię lub na jej rocznicę

 

  • biszkopt jasny :
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki pszennej tortowej

 

  • biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki kakao

 

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 puszki brzoskwini w syropie ( puszka po 400 g)

 

 

 

  • żółta masa marcepanowa
  • kokos do obsypania boków
  • mała tortownica

Sposób przygotowania:

Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop zostawiamy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.

Biszkopt jasny:

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 25 minut.

Przestudzony biszkopt kroimy na pół. Kazdą polowe skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem z brzoskwini. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

Biszkopt ciemny:

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut. Przestudzony biszkopt skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem brzoskwiniowym. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

600 ml śmietany kremówki ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru oraz sokiem z połowy cytryny. Do śmietany dodajemy brzoskwinie, mieszamy.

Najpierw część ubitej śmietany nakładamy na pierwszy biały spód biszkoptowy. przykrywamy go spodem kakaowym, na spód kakaowy nakładamy kolejna warstwe śmietany z brzoskwiniami.

Przykrywamy białym spodem biszkoptowym. Uzupełniając boki śmietaną z brzoskwiniami, wyrównujemy je za pomocą szpatułki.

Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki syropu z brzoskwini, dodajemy połamaną białą czekoladę i ja roztapiamy.

300 ml śmietany ubijamy i stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę. Ubijamy by składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Taką masą smarujemy boki oraz wierzch tortu, wygładzamy nożem. Obsypujemy boki lekko zrumienionym kokosem lekko podsypując rowniez brzegi wierzchu,

Z masy marcepanowej wycinamy ozdoby, układamy na wierzchu. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce.
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
Kazda część biszkoptu nasączamy i smarujemy dżemem
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
blaty biszkoptowe smarujemy śmietaną z brzoskwiniami
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
Boki uzupełniamy reszta śmietany z brzoskwiniami
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
W rondlu roztapiamy czekoladę w syropie brzoskwiniowym
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
Wygładzamy boki i posypujemy kokosem