Sposób przygotowania:
Torcik na Komunię lub na jej rocznicę
Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop zostawiamy. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki.
Biszkopt jasny:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 25 minut.
Przestudzony biszkopt kroimy na pół. Kazdą polowe skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem z brzoskwini. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Biszkopt ciemny:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut. Przestudzony biszkopt skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem brzoskwiniowym. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
600 ml śmietany kremówki ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru oraz sokiem z połowy cytryny. Do śmietany dodajemy brzoskwinie, mieszamy.
Najpierw część ubitej śmietany nakładamy na pierwszy biały spód biszkoptowy. przykrywamy go spodem kakaowym, na spód kakaowy nakładamy kolejna warstwe śmietany z brzoskwiniami.
Przykrywamy białym spodem biszkoptowym. Uzupełniając boki śmietaną z brzoskwiniami, wyrównujemy je za pomocą szpatułki.
Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki syropu z brzoskwini, dodajemy połamaną białą czekoladę i ja roztapiamy.
300 ml śmietany ubijamy i stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę. Ubijamy by składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Taką masą smarujemy boki oraz wierzch tortu, wygładzamy nożem. Obsypujemy boki lekko zrumienionym kokosem lekko podsypując rowniez brzegi wierzchu,
Z masy marcepanowej wycinamy ozdoby, układamy na wierzchu. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce.
Biszkopt jasny:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 25 minut.
Przestudzony biszkopt kroimy na pół. Kazdą polowe skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem z brzoskwini. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Biszkopt ciemny:
Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną, białą masę. dodajemy stopniowo mąkę oraz kakao, delikatnie mieszamy, ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 20 minut. Przestudzony biszkopt skrapiamy sokiem z cytryny oraz syropem brzoskwiniowym. Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
600 ml śmietany kremówki ubijamy z 4 łyżkami cukru pudru oraz sokiem z połowy cytryny. Do śmietany dodajemy brzoskwinie, mieszamy.
Najpierw część ubitej śmietany nakładamy na pierwszy biały spód biszkoptowy. przykrywamy go spodem kakaowym, na spód kakaowy nakładamy kolejna warstwe śmietany z brzoskwiniami.
Przykrywamy białym spodem biszkoptowym. Uzupełniając boki śmietaną z brzoskwiniami, wyrównujemy je za pomocą szpatułki.
Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki syropu z brzoskwini, dodajemy połamaną białą czekoladę i ja roztapiamy.
300 ml śmietany ubijamy i stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę. Ubijamy by składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Taką masą smarujemy boki oraz wierzch tortu, wygładzamy nożem. Obsypujemy boki lekko zrumienionym kokosem lekko podsypując rowniez brzegi wierzchu,
Z masy marcepanowej wycinamy ozdoby, układamy na wierzchu. Tort schładzamy kilka godzin w lodówce.