Sposób przygotowania:
Andruty z domową masą kajmakową
Mleko wlałam do rondla z dużym dnem, dodałam cukier i cukier wanilinowy. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie na bardzo wolnym ogniu (ja podkładam pod garnek płytkę ochronną) gotowałam około 1,5 godziny do zgęstnienia. Na początku mieszałam tylko od czasu do czasu, ale gdy masa stawała się coraz gęściejsza, kręciłam się w pobliżu i mieszałam coraz częściej, zgarniając przy tym masę ze ścianek garnka. Kiedy masa była wyraźnie gęsta, a po przeciągnięciu łyżką po dnie zostawał ślad, odstawiłam garnek z palnika, dodałam masło i mieszałam aż się rozpuściło i całkowicie wchłonęło. Gorącą masą jak najszybciej (bo błyskawicznie gęstnieje) smarowałam wafle układając je jeden na drugim i lekko dociskając. Wafle ułożyłam na dużej tacy pomiędzy dwoma kawałkami folii aluminiowej, przykryłam dużą deską do krojenia i obciążyłam. Użyłam do tego trzech półtoralitrowych butelek z wodą. Pozostawiłam je na całą noc. Po kilkunastu godzinach pokroiłam na kawałki.
Poznajcie przepis na waflowe trójkąciki >>>
2milutka
edytaha
Ja z lenistwa też zazwyczaj kupuję, ale taka zrobiona samodzielnie zupełnie inaczej smakuje :)
2milutka
Wiem...bo nie raz robiłam ,,tylko jak zagapiłam się i spaliłam garnek dałam spokój:D
edytaha
Mnie (odpukać) jeszcze się to na szczęście nie przydarzyło :)
jaNina
Zapewne pyszne były, co?
edytaha
Dziękuję JaNinko, ale to żadna sztuka :) Wystarczy mnóstwo cierpliwości :)
A co do pyszności: mąż odkrawał sobie kawałki zanim jeszcze wystygły, musiałam dobrze pilnować, żeby zostawił mi coś do zrobienia zdjęcia :)
iziona
msewka
-Natka-
edytaha
A następnym razem robię co najmniej potrójną porcję i zapraszam Was wszystkie :D
zewa
No, no, no domowa masa to jest to. A skoro zapraszasz to czy mogę też się wkręcić do tego towarzystwa na andruty?
edytaha
Zapraszam Ewuniu, im nas więcej, tym weselej :D
zewa
dzięki kochana :)