jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Angielski pudding chlebowo-maślany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

English bread and butter pudding, deser brytyjskiej kuchni przyrządzany z chleba smarowanego masłem zapiekanego pod masą mleczno-jajeczną:)

Angielski pudding chlebowo-maślany

Składniki:

Angielski pudding chlebowo-maślany

 

  • 8 kawałków białego, tostowego chleba bez skórki
  • 5 dag masła
  • 5 dag rodzynek
  • 4 dag cukru kryształu
  • 2 jaja
  • 568 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Angielski pudding chlebowo-maślany
Posmarować cienko chleb masłem. Pokroić w trójkąciki. Połowę porcji chleba ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posypać połową porcji rodzynek i cukru.Następnie ułożyć resztę porcji chleba i posypać resztą rodzynek i cukru. Jajka ubić z mlekiem i polać masą chleb i zostawić na 30 min, aż chleb wchłonie mleko. Piec w 170 C przez 45 min, aż wierz będzie chrupiący.

Tagi:

beza chleb bezy