Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepis na to ciasto znalazłam w starym wyblakłym już zeszycie. Jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne idealnie kruche ciasto, delikatny zapieczony budyń i krucha kokosanka. Polecam:)

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

Składniki:

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką

Ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe

Masa kokosowa:

  • 20 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.

2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.

3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.

4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po rym czasie kroimy i podajemy.



Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.