Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniem i kruchą kokosanką
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po rym czasie kroimy i podajemy.
Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.
2. W jednej szklance rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z cukrem, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń lekko studzimy i wykładamy na ciasto.
3. Masło lub margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, dodajemy wiórka kokosowe i masło lub margarynę, dokładnie mieszamy i wykładamy na budyń.
4. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Ciasto studzimy, najlepiej całą noc. Po rym czasie kroimy i podajemy.
Rady: Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Budyni użyłam bez cukru, na pół litra mleka każdy.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Polecam, ciasto jest pyszne, sama muszę upiec jeszcze raz i wymienić zdjęcia :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję :)