SUPERPRZEPIS

Miodownik z wkładką serową

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Miodownik z wkładką serową Więcej zdjęć (3)

Świąteczne ciasto, które przygotowane kilka dni "przed" nabiera odpowiedniego smaku. Krem kawowy dodatkowo nawilża płaty miodowych placków.

Składniki:

Miodownik z wkładką serową

 

  • Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm

 

 

 

 

  • Masa kawowa:
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 125g cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 300g masła

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • kolorowe pisaki, cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Miodownik z wkładką serową

Etap I

Miodownik z wkładką serową
Podane w przepisie skłądniki łączymy na biszkopt

Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Do rozpoczętego biszkoptu dodajemy przesiane z proszkiem mąki oraz drobno posiekane bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 st C) do suchego patyczka (ok 25 minut).

Etap II

Miodownik z wkładką serową
Składniki na miodowniki siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto

Miodowniki:
Przesianą mąkę siekamy z margaryną, jajkami, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, szczyptą soli oraz miodem. Ugniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce owinięte w foliowe woreczki minimum pół godziny. Po upływie tego czasu każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st C.

Etap III

Miodownik z wkładką serową
W kapieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem pudrem i rozpuszczoną kawą

Masa kawowa:
Do garnka wbijamy żółtka oraz jajko i ubijamy w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem. Nie gotujemy! Kawę rozpuszczalną i parzoną zalewamy 3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas ubijając. Gotową masę studzimy w zimnej kąpieli wodnej jeszcze jakiś czas ubijając. Zimną dodajemy powoli do ucieranego masła.

Etap IV

Margarynę, cukier i żółtka ucieramy, a następnie dodajemy podwójnie zmielony ser biały i budynie w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli łączymy z masą serową za pomocą drewnianej łyżki. Przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 50 minut (do godziny) w temp. 160 st C. Studzimy do następnego dnia w blaszce.

Etap V

Miodownik z wkładką serową
Ciasto składamy wg wskazówek w przepisie

Składanie: Biszkopt- masa kawowa- miodownik- masa krówkowa- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę i śmietankę, aż do całkowitego rozpuszczenia.