Sposób przygotowania:
Miodownik z wkładką serowąEtap I
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie miksujemy z cukrem i żółtkami. Do rozpoczętego biszkoptu dodajemy przesiane z proszkiem mąki oraz drobno posiekane bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 st C) do suchego patyczka (ok 25 minut).
Etap II
Miodowniki:
Przesianą mąkę siekamy z margaryną, jajkami, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, szczyptą soli oraz miodem. Ugniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce owinięte w foliowe woreczki minimum pół godziny. Po upływie tego czasu każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st C.
Etap III
Masa kawowa:
Do garnka wbijamy żółtka oraz jajko i ubijamy w kąpieli wodnej wraz z cukrem pudrem. Nie gotujemy! Kawę rozpuszczalną i parzoną zalewamy 3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas ubijając. Gotową masę studzimy w zimnej kąpieli wodnej jeszcze jakiś czas ubijając. Zimną dodajemy powoli do ucieranego masła.
Etap IV
Margarynę, cukier i żółtka ucieramy, a następnie dodajemy podwójnie zmielony ser biały i budynie w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli łączymy z masą serową za pomocą drewnianej łyżki. Przelewamy na blaszkę i pieczemy ok 50 minut (do godziny) w temp. 160 st C. Studzimy do następnego dnia w blaszce.
Etap V
Składanie: Biszkopt- masa kawowa- miodownik- masa krówkowa- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa.
Polewa: W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę i śmietankę, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Magdalena88
Marika-
rzelkazag
Marika- napisał(a):
lukrowanepierniczki