Sposób przygotowania:
Apfelstrudel z lasagne
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia. Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat. Zostawiamy , by makarony mogły się " skleić " Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut. Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami. Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego. Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel. IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 14 xxxx Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą. Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową ). IS_apfelstrudel , strudel z jabłkami 13xxx Po tym czasie zostawiamy jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku , a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem! Zajadamy! Smacznego!